Monday, March 26, 2012

Senjata rahsia orang Melayu kini dilelong di Eropah


Ketika Portugis menawan Melaka, tentera Portugis telah merampas beberapa ribu senjata api (bukan keris) milik tentera Melaka. Dianggarkan sekitar 30,000 senjata api telah dirampas , dimana 8,000 daripadanya adalah senjata berat atau senjata pemusnah (Weapon of Mass Destruction) pada ketika itu. Antara senjata api yang digunakan oleh tentera Melaka pada ketika itu ialah Senapang dan Meriam.
Beberapa laras senapang ini telah di bawa oleh tentera Portugis ke Jepun. Dari senapang milik tentera Melaka inilah, Jepun mula mencipta senapang mereka sendiri selepas meniru teknologi senapang tentera Melaka. Dulu Jepun mengamalkan Dasar Pandang ke Barat iaitu Tanah Melayu.
Di mana beribu-ribu senapang milik tentera Melaka itu pada masa kini? Beberapa senapang milik Panglima Melayu tahun 1800an kini dilelong di Eropah, mencapai harga sekitar RM35,000. Berapakah nilai senapang Melayu tahun 1500an? mungkin ratusan ribu atau jutaan ringgit.
Several thousand artillery pieces, around 30000 out of 8000 of large size were captured by the Portuguese in Malacca. Firearms such as Matchlocks and artillery were both used by the Malays to defend Malacca
before it fell.http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=5483332

1 comment:

  1. ada logik juga cerita ni. portugis hanya mampu menawan melaka selepas mencuba dua kali. jika pahlawan melaka menggunakan keris dan pedang, portugis boleh menawan melaka hanya dengan sekali cuba.

    ReplyDelete