Monday, December 1, 2014

Kenali 11 Orang Tersohor Di Dunia Memeluk Islam

Tahukan anda siapakah 11 orang yang tersohor di dunia dalam bidang masing-masing yang pada akhirnya telah memeluk Islam? Mereka ini bukan sahaja tersohor, malah antara yang menggemparkan dunia dengan kepakaran dan keistimewaan yang unik dan tersendiri. Walaupun terlalu ramai orang-orang ternama yang telah memeluk Islam, di sini saya hanya paparkan senarai 11 nama orang yang amat terkenal dan berpengaruh yang telah mendapat hidayah dan memilih Islam sebagai jalan kehidupan yang kekal.








Apakah Hidayah?


"... Dan engkau akan melihat matahari ketika terbit, cenderung ke kanan dari gua mereka; dan apabila ia terbenam, meninggalkan mereka ke arah kiri, sedang mereka berada dalam satu lapangan gua itu. Yang demikian ialah dari tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan) Allah. Sesiapa yang diberi hidayah petunjuk oleh Allah, maka dia lah yang berjaya mencapai kebahagiaan; dan sesiapa yang disesatkanNya maka engkau tidak sekali-kali akan beroleh sebarang penolong yang dapat menunjukkan (jalan yang benar) kepadanya."
 (Surah al-Kahfi 18:17) 





1. Muhammad Ali ( Cassius Marcellus Clay Jr.)
Seorang pesara petinju Amerika yang tersohor yang merupakan juara 3 kali World Heavyweight Champion dan pemenang pingat emas Olympic kategori Light-heavyweight. Ali menukar namanya setelah menjadi ahli kepada Nation of Islam pada tahun 1964 dan akhirnya bertukar menjadi Islam Sunni pada tahun 1975.









2. Yusuf Islam – (Cats Steven)
 Merupakan seorang Penyanyi Pop Britain yang amat popular di zaman 70an. Beliau telah memeluk Islam pada tahun 1979 dan merupakan seorang penyanyi yang bertaraf antarabangsa yang masih lagi meneruskan karier beliau dengan menghasilkan lagu-lagu berbentuk dakwah dan Islamik sehingga kini. Beliau juga pernah melakukan kolaborasi menghasilkan album bersama Kumpulan Raihan.
Antara lagu-lagu yang berbentuk Islamik atau nasyid beliau ialah “Aleef is for Allah”“My Mother”“Where are You Going” and “Allah is the only one God” . Beliau sekarang menetap di London, England. Anda boleh membaca kisah bagaimana beliau memeluk Islamdisini.






3. Dr. Maurice Bucaille

Beliau merupakan seorang sarjana dan ilmuan Perancis yang ternama yang juga berprofesyen sebagai seorang Pakar Bedah. Untuk membolehkan beliau memahami intisari Al-Quran secara terperinci, beliau telah mengabdikan dirinya sepenuhnya mempelajari Bahasa Arab ketika berumur 50 tahun.

Selepas itu, beliau mula mencari bukti-bukti secara ilmiah dan saintifik tentang kebenaran serta kesucian agama Islam. Hasilnya, beliau telah berjaya menghasilkan sebuah buku bertajuk “Quran, Bible and Science” (Quran, Injil dan Sains) pada tahun 1976 dan ini telah mewujudkan kemarahan yang amat besar di kalangan para akedemik dan cendikiawan Kristian.


Setelah memperdalami ilmu Islam dan Al-Quran, beliau telah mengarang satu lagi buku berjudul “The Origin of Man” (Asal Usul Manusia). Ianya mengandungi penjelasan tentang asal-usul manusia mengikut pengertian dan tafsiran Al-Quran yang membuktikan segala persoalan dan eksperimen yang dibuat secara saintifik oleh para cendikiawan sebelum ini adalah bertepatan dengan apa yang diterangkan di dalam Al-Quran lebih 1500 tahun sebelumnya. Pihak gereja menerima penemuan Dr. Bucaille dan mengiktiraf research yang dilakukan oleh Dr. Bucaille sebagai satu sumbangan yang tidak ternilai kepada ilmu dan pengetahuan manusia (human knowledge) . Dr. Bucaille menjadi tersohor di seluruh dunia secara tiba-tiba sehingga beliau terkenal di Universiti Cambridge dan Oxford di United Kingdom dan di Universiti Yale dan Harvard di USA.

  






4. Muhammad Marmaduke Pickthall
Muhammad Marmaduke William Pickthall (1875-1936) adalah seorang intelektual Muslim Barat, yang terkenal dengan terjemahan Al Qur’an yang puitis dan tepat dalam bahasa Inggeris. Ia merupakan pemeluk agama Kristian yang kemudian berpindah agama memeluk Islam. Pickthall adalah juga seorang novelis, yang diakui oleh D.H Lawrence, H.G Wells dan E.M Forster, juga seorang jurnalis, ketua sekolah serta pemimpin politik dan agama.

Dididik di Harrow, ia dilahirkan dalam keluarga Inggeris kelas menengah, yang asal usul keluarganya mencapai taraf ksatria terkenal William sang penakluk. Pickthall berkelana ke banyak negara-negara Timur, mendapat reputasi sebagai ahli sarjana tersohor di Timur Tengah. Ia menerbitkan terjemahan Al Qur’an yang berjudul “The meaning of the Glorious Koran”. Semasa berkhidmat di bawah pemerintahan Nizam dari Hyderabad, beliau telah menerbitkan terjemahan Al-Quran ke dalam Bahasa Inggeris yang pertama yang diperakui oleh Universiti Al-Azhar di Mesir dan dirujuk oleh Times Literary Supplement sebagai satu pencapaian penulisan yang besar.




5. Michael Wolfe
Pengarang kepada buku berjudul The Hajj: An American’s Pilgrimage to Mecca, dan One Thousand Roads to Mecca: Ten Centuries of Travelers Writing About the Muslim Pilgrimage. Beliau juga merupakan seorang Penerbit Filem. Ibunya merupakan seorang Kristian, manakala bapanya seorang Yahudi. Beliau sangat dikenali setelah menerbitkan dokumentari bertajuk “An American in Mecca”, which aired on ABC's “Nightline” , pada bulan April 18, 1997. Beliau memeluk Islam ketika berumur 40 tahun.





6. Malcolm X
Dikenali sebagai Malcolm X di Amerika Syarikat; merupakan seorang aktivis afro-Amerikan dan Ketua Agama. Nama Islamnya ialah El-Hajj Malik El-Shabazz, pengasas Muslim Mosque, Inc. dan Organization of Afro-American Unity (Organisasi Perpaduan Afro-Amerika) dan juga pada suatu ketika menjadi jurucakap pada kumpulan Nation of Islam.
Pada tahun 1964, setelah melakukan haji di Mekah, beliau mengisytiharkan dirinya sebagai seorang Orthodoks Muslim dan membawa satu idea “brotherhood” yang bertujuan untuk menyatukan orang kulit hitam dan kulit putih di Amerika.

Beliau dibunuh pada Februari 1965. Semasa hayatnya, Malcolm X dikenali sebagai seorang ketua gerakan nasionalisme kulit hitam yang terkemuka di Amerika Syarikat.Anda boleh membaca perincian tentang sejarah hidup Malcom X di sini .




7. Maryam Jameelah
Berketurunan Yahudi Amerika dengan nama Margaret Marcus; beliau meupakan seorang journalis, pengarang dan poet. Juga merupakan pengarang beberapa buah buku. Mula mengenali dan meminati Islam pada tahun 1954, di mana dia kemudiannya amat tertarik dengan terjemahan Al-Quran iaitu The Meaning of the Glorious Koran hasil tulisan Marmaduke William Pickthall dan kerja-kerja penulisan Muhammad Asad yang merupakan seorang Mualaf berketurunan Yahudi. Karya Muhammad Asad seperti “The Road to Mecca”dan “Islam at Crossroads” telah menjadi sumber inspirasi kepada beliau untuk memeluk Islam.


Memeluk Islam pada 24 hb Mei,1961 di New York dan setelah itu mula menulis artikel bercorak islamik di journal Muslim Digest Durban, Afrika Selatan. Beliau banyak terpengaruh dengan hasil tulisan Sayyid Abu A’laa Al Maududi (pengasas Parti Jameah Islamiah di Pakistan) yang merupakan penulis tetap di Muslim Digest berkenaan. Beliau kerap menghubungi Sayyid Abu A’laa Maududi berbincang tentang dunia Islam dan Barat dan akhirnya koreponden beliau dengan Maulana Maududi telah diterbitkan dalam satu volum khas Muslim Digest berjudul “Correspondences between Maulana Mawdoodi and Maryam Jameelah”. Beliau juga telah menulis satu artikel bertajuk "Open Letter To HerParents", bertujuan mengajak ibubapanya mengikuti Islam. Antara karya-karya beliau ialah:


1. ISLAM VERSUS THE WEST

2. ISLAM AND MODERNISM
3. ISLAM IN THEORY AND PRACTICE
4. ISLAM VERSUS AHL AL KITAB PAST AND PRESENT
5. AHMAD KHALIL
6. ISLAM AND ORIENTALISM
7. WESTERN CIVILIZATION CONDEMNED BY ITSELF
8. CORRESPONDENCE BETWEEN MAULANA MAUDOODI AND MARYUM JAMEELAH
9. ISLAM AND WESTERN SOCIETY
10. A MANIFESTO OF THE ISLAMIC MOVEMENT
11. IS WESTERN CIVILIZATION UNIVERSAL
12 WHO IS MAUDOODI ?
13 WHY I EMBRACED ISLAM
14 ISLAM AND THE MUSLIM WOMAN TODAY
15 ISLAM AND SOCIAL HABITS
16 ISLAMIC CULTURE IN THEORY AND PRACTICE
17 THREE GREAT ISLAMIC MOVEMENTS IN THE ARAB WORLD OF THE RECENT PAST
18 SHAIKH HASAN AL BANNA AND IKHWAN AL MUSLIMUN
19 A GREAT ISLAMIC MOVEMENT IN TURKEY
20 TWO MUJAHIDIN OF THE RECENT PAST AND THEIR STRUGGLE FOR FREEDOM AGAINST FOREIGN RULE
21 THE GENERATION GAP ITS CAUSES AND CONSEQUENCES
22 WESTERNIZATION VERSUS MUSLIMS
23 WESTERNIZATION AND HUMAN WELFARE
24 MODERN TECHNOLOGY AND THE DEHUMANIZATION OF MAN
25 ISLAM AND MODERN MAN
Jika anda ingin membaca karya biografi bagaimana beliau memeluk Islam, sila klik pautanini (B. Inggeris)



8. Dr. Gary Miller



G.R. Miller (Abdul-Ahad Omar) adalah seorang pakar matematik dan seorang ahli teologi. Dia aktif dalam kerja-kerja misionari Kristian dalam hidupnya tetapi dia segera mulai menemukan banyak ketidakkonsistensi dalam Bible. Pada 1978, dia secara kebetulan membaca Al-Qur’an dengan mengharapkan bahawa perkara yang sama berlaku seperti dalam Bible iaitu masalah ketidakkonsistensi seperti kandungan campuran kebenaran dan kebohongan. Alangkah terkejutnya beliau setelah mendapati Al-Quran mengandungi isi yang agak sama dengan Bible tetapi isi dan intipati daripada Al-Quran adalah amat konsisten sekali dan mengandungi kebenaran yang amat nyata dan jelas. Sehingga hari ini, setelah beliau memeluk Islam, beliau aktif memberi penjelasan kepada umum tentang kebenaran agama Islam melalui radio dan televisyen. Beliau juga adalah pengarang beberapa artikel dan penerbitan tentang agama Islam.




Dr. Gary Miller (Abdul Ahad Omar) berasal daripada Kanada. Beliau merupakan seorang pakar matematik yang mendalami ilmu teologi (ketuhanan) Kristian. Pada tahun 1978 beliau dihadiahkan al-Quran dan selepas membacanya beliau mula menyedari tentang kepincangan Bible dan kebenaran al-Quran. Beliau terus memeluk agama Islam dan merupakan seorang pendakwah Muslim yang komited hinggalah ke hari ini. Antara tulisan beliau yg menarik ialah yang bertajuk "The Amazing Quran" (Quran Yang Mengagumkan .
  
Dalam tulisan ini beliau membuktikan bahawa al-Quran adalah wahyu dan tidak mungkin ditulis oleh manusia dengan menggunakan pendekatan saintifik. Antara tulisannya ialah, Seperkara yang mengejutkan golongan yang bukan Islam selepas mereka mengkaji al-Quran ialah, ia tidak seperti apa yang mereka jangkakan. Bagi mereka, al-Quran ialah sebuah kitab tua yang datang dari padang pasir Arab dan berumur lebih kurang 14 abad. Justeru mereka menjangkakan, isi-isinya pasti juga tua lagi kuno seperti umurnya. Sebahagian daripada mereka pula menjangkakan, oleh kerana ia datang dari padang pasir, ia pasti banyak bercerita tentang padang pasir.

Tiba-tiba mereka menyedari bahawa ia tidak seperti itu. Al-Quran boleh dikaji secara saintifik kerana ia mengutarakan sesuatu yang tidak diutarakan oleh kitab-kitab agama lain secara amnya. Malah al-Quran mampu menyahut cabaran ahli-ahli sains. Konsep sains pada hari ini ialah satu konsep yang memerlukan bukti. Jika seseorang mengutarakan sesuatu teori, pakar-pakar sains tidak akan mempedulikannya melainkan jika ia disertakan dengan bukti dan sanggup melalui beberapa ujian yang saintifik. Al-Quran sebenarnya sanggup diperlakukan seperti itu untuk membuktikan bahawa ia adalah benar. Seribu empat ratus tahun sudah berlalu dan tidak ada sesiapa pun yang mampu membuktikan kepalsuan al-Quran, justeru al-Quran adalah sebuah kitab yang hak lagi benar.




9. Dr. Abu Ameenah Bilal Philips
"After about 6 months of reading and discussion, I had made my decision and embraced Islam in 1972."



"Hanya lebih kurang 6 bulan membaca dan berdiskusi, saya telah membuat keputusan untuk memeluk Islam pada tahun 1972"




Dr. Abu Ameenah Bilal Philips dilahirkan di Jamaica, tetapi membesar di Kanada. Semasa belajar di Simon Frasier University di Vancouver, Kanada, beliau pernah menjadi pemain gitar di kelab malam. Malah ketika beliau melawat Malaysia, beliau pernah terkenal dengan panggilan Jimmy Hendrex of Sabah.
Setelah beliau memeluk Islam pada tahun 1972, beliau telah berusaha mempelajari Bahasa Arab. Hasilnya beliau berjaya mendapat diploma dalam Bahasa Arab dan menamatkan ijazahnya dalam bidang Usuluddin di Universiti Islam Madinah pada tahun 1979. Seterusnya beliau menamatkan Master dalam bidang Teologi Islam di Universiti Riyadh pada tahun 1985 dan menamatkan PHdnya di University of Wales dalam bidang Teologi Islam pada tahun 1994. Beliau pernah mengajar Pendidikan Islam dan Bahasa Arab di sekolah swasta di Riyadh selama lebih 10 tahun. Beliau juga mengikuti Kursus Master dalam Pendidikan di bahagian Penelitian Islamiah di Shariff Kabunsuan Islamic University di Cotobato City, Mindanao, Filipina. Semasa di Saudi, beliau pernah juga menerbit rancangan “Why Islam” di Saluran 2 yang lebih menutamakan wawancara mengapa seseorang itu memeluk Islam.






10. Aminah Assilmi
Aminah asSilmi ialah seorang bekas Kristian Protestan dari kumpulan Gereja Southern Baptist. Beliau juga merupakan seorang aktivis dari kumpulan pembebasan wanita yang radikal dan pernah bertugas sebagai seorang wartawan penyiaran. Beliau merupakan seorang pelajar yang pintar dan mendapat pelbagai anugerah kecemerlangan ketika berada di sekolah. Ketika di kolej beliau terpaksa belajar dengan wanita-wanita Arab yang rata-ratanya memakai tudung. Beliau menganggap mereka sebagai golongan yang menjijikkan. Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk berdakwah kepada mereka agar mereka menganut agama Kristian.


Untuk tujuan itu beliau telah mengkaji Islam dengan mengkaji al-Quran, Sahih Muslim dan 15 buku yang lain. Kajian terhadap Islam ini berterusan selama 2 tahun dan akhirnya persepsinya terhadap Islam telah berubah. Ketika itu barulah beliau menyedari betapa Islam merupakan agama yang amat memuliakan wanita. Pada tanggal 21 Mei 1977, beliau mengucap dua kalimah syahadah. Selepas memeluk Islam beliau berpakaian menutup aurat dan tindakan itu menyebabkan beliau kehilangan kerjayanya sebagai seorang wartawan penyiaran di Denver. Malah mahkamah memutuskan beliau dipisahkan daripada anak-anaknya disebabkan keislamannya. Akhirnya, dengan izin Allah, anak-anaknya, ibu bapanya dan bekas suaminya memeluk Islam.









  
 




11. Dr. Jerald F. Dirks (Abu Yahya)
Dr. Jerald F. Dirks adalah merupakan bekas seorang Paderi di United Methodist Church. Mempunyai Masters dalam bidang Divinity dariapada Universiti Harvard dan PHd dalam bidang Psikologi dari University Of Denver. Beliau merupakan pengarang kepada buku berjudul “The Cross and the Crescent: An Interfaith Dialogue between Christianity and Islam” (2001), and “Abraham: The Friend of God” (2002) . Beliau telah menulis lebih 60 artikel ilmiah mengenai psikologi klinikal dan lebih 150 artikel mengenai kuda-kuda Arab (Arabian Horses).


Semasa di Harvard University, beliau lebih banyak mengkaji tentang agama Budha dan Hindu tetapi tidak mengenai agama Islam walaupun telah menulis artikel tentang penurunan dan pendedahan Al-Quran.
detik islam & open minda

Sunday, November 23, 2014

Dari Vokalis Band Metal Menjadi Muslimah Berjilbab

Meskipun dahulu kita memiliki masa lalu yang kelam, tapi hal itu bukan jadi alasan bagi kita untuk tidak berubah ke arah yang lebih baik. Kita sebagai hamba Allah hanya boleh berharap, hari ini kita menjadi orang yang baik dan sampai akhir hayat tetap baik mengikut syariat.


Dan inilah yang dialami oleh seorang Muslimah yang sering dipanggil Novi. Banyak orang yang tidak mengetahui kalau dahulunya dia adalah seorang vokalis band metal dan sering naik turun panggung
. Hidayah Allah yang telah mengangkat dirinya dari jurang jahiliyah melontar suara dan aurat hingga akhirnya kembali kepada Islam.


Mungkin orang-orang yang dahulu mengenalnya akan terkaget-kaget melihat penampilannya yang sekarang. Bisa dibayangkan seorang vokalis band metal dengan dandanan urakan tapi sekarang mengenakan jilbab syar’i dan bercadar pula. Maasya Allah.

Beberapa waktu yang lalu Islampos berkesempatan berjumpa dan mewawancarai Novi untuk menceritakan pengalaman hidupnya. Kepada Islampos gadis berusia 25 tahun ini mengaku berasal dari keluarga yang keislamannya biasa saja bahkan menurutnya keluarganya cenderung liberal dan sekuler. Dan mungkin dengan latar belakang seperti inilah Novi kemudian bebas mengekspresikan masa remajanya dengan aktif menjadi anak band.

“Saya aktif di band dari tahun 2007 hingga awal 2012. Oh ya band saya beraliran progressive metal core dan saya sebagai vokalisnya. Yah lumayan lama saya aktif, sampai bersama teman-teman di band sudah seperti saudara sendiri,” ujar Novi.

Meskipun Novi berkumpul dan bergaul dengan teman-teman anak band yang dianggapnya sudah seperti saudara sendiri serta memberikan nuansa lain dari kehidupan pribadinya, namun suasana jenuh juga menghinggapi gadis yang dikenal enerjik tersebut.

“Jadi sebenernya saya itu sekitar 2 bulan sebelum keluar dari band sudah memutuskan memakai tudung. Tapi yah gitu deh, ngerasa gak enak sekaligus malu. Jadi kalau latihan biasa tudungnya dipakai. Nah pas manggung sebelum sampai ke lokasi, tudung sudah siap-siap dilepas. Dari situ mulai galau juga. Tudung saya waktu itu masih seadanya, kerudung paris ama pasmina yang biasa cuma nyelepet di leher doang, itupun dengan dandanan yang jauh dari menutup aurat. Gak lucu dong, head bang pakai tudung heheheh,” canda Novi.

Diakui juga oleh Novi bahwa awal dirinya mengenakan tudung hanya ikut-ikutan teman bukan didasari dari pemahamannya atas ilmu keislaman. “Jujur waktu itu pakai tudung tanpa tau ilmunya, cuma ikutan teman aja. Teman-teman saya yang pakai tudung itu kayaknya bersahaja bangetgitu, punya pacar kayaknya baik-baik, kuliah lancar pokoknya yang baik-baik semua deh. Nah dari situ kepikiran juga kalo pakai tudung entar bisa punya pacar sholeh..hehehehe. Ya gitulah sudah salah niat awalnya dan ga tau ilmunya, jadi lepas pasang tudung menurut saya waktu itu yah oke dan fine-fineaja,” ujar pengajar di SDIT Elfawwaz jalan Bangka Mampang Jakarta Selatan ini.

Jenuh jadi anak band

Sebelum memutuskan untuk cabut total dari dunia band, Novi mengaku titik jenuh di dirinya sudah sampai puncaknya. Suasana ceria saat berkumpul, manggung, latihan bersama menjadi hambar. Belum lagi ada tekanan dari pihak orang tua, karena dirinya sering pulang malam dan kuliah malas-malasan. Novi mulai bimbang antara tetap di band atau memutuskan untuk keluar.

Kegalauannya itu semakin menjadi ketika Novi mulai berpikir bahwa dirinya tidak bisa seperti ini terus, dirinya harus move onkeluar dari zona nyaman bersama teman-teman bandnya ke lingkungan yang berbeda. Mulailah sedikit demi sedikit Novi menghindar dari teman-teman bandnya.

“Mulai dari menjauh dulu dari mereka dan susah dihubungi dengan alasan macam-macam supaya gak latihan, padahal waktu itu sedang persiapan untuk membuat mini album. Teman-teman sampai nyamperin ke rumah, sampai akhirnya mereka bosan ngehubungin saya lagi, udah deh akhirnya resmi keluar,” kenang Novi.

Keluar dari suasana hingar bingar musik metal, Novi mulai menata kembali kehidupannya dengan fokus kuliah agar bisa cepat segera lulus serta menjalin silaturahim dengan teman-teman akhwatnya karena semasa jadi anak band, majoriti teman Novi adalah laki-laki. Dan sejak itulah benih-benih hidayah mulai memasuki relung hati Novi yang paling dalam. Novi mulai rajin mengikuti pengajian-pengajian, membaca buku-buku agama sampai akhirnya memutuskan untuk mengenakan jilbab yang sesuai syari’at.

Novi juga merasakan bagaimana beratnya waktu awal-awal harus meninggalkan temannya sesama anak band. Namun di masa-masa galau seperti itu banyak teman-temannya akhwatnya yang mensupport dia untuk lebih tegar menjalani hidup.

Alhamdulillah sudah digantiin Allah dengan teman yang bisa nuntun ke arah yang lebih baik,” kisahnya.

Dituduh sesat

Ada yang unik sewaktu dirinya pertama kali mengenakan tudung, banyak temannya hanya berkomentar “Dah tobat lu ya” tapi setelah memutuskan untuk mengenakan jilbab yang sesuai syariat, justru pandangan negatif yang sering dilontarkan orang kepadanya.

“Saya dituduh ikutan aliran sesat dan ini sering banget bahkan sampai sekarang masih aja ada yang bilang gitu. Belum lagi tekanan dari keluarga yang bilang kalau pakai jilbab Syar’i susah beraktifitas jadi seperti emak-emak. Bahkan tetangga ada yang ngeliatinnya dari atas sampai bawah terus langsung ngelaporin ke orang tua saya mereka bilang ke orang tua saya ..ati-ati anaknya ikut-ikutan aliran sesat..Laa hawla wala kuwwata Illa billah. Sudah lah ga punya teman, tiap hari dapat omongan seperti itu eh di rumah dapat tekanan juga. Sedih rasanya, jadinya sering galau dan di kamar nangis mulu,” urai Novi dengan nada sedih.

Novi mengakui, dirinya masih agak susah mengkondisikan keluarga dan lingkungan tempat tinggalnya. Bahkan ia pun jika di lingkungan tempat tinggalnya terpaksa harus melepas cadar, namun dirinya berharap ke depannya ia ingin tetap istiqamahbercadar.

Tantangan seperti itu bagi Novi membuat dirinya berusaha belajar Islam serta mengamalkan Islam lebih baik lagi. Kajian-kajian keislaman secara rutin diikuti oleh Novi dari berbagai ustadz. Bahkan kini ia juga mulai mengkampanyekan penggunaan jilbab syar’i dengan bergabung dengan komunitas SPJ (Solidaritas Peduli Jilbab) cabang Tangerang.

Kini diusianya yang beranjak ke 26 tahun sebagai Muslimah normal, alumni Universitas Bina Nusantara ini berharap akan datang sosok pria shalih yang melamar dirinya dan menerima segala kekurangan serta kelebihan yang ada padanya. Sumber: islampos





Monday, October 13, 2014

Sultan Al Fateh Pemburu Dracula


Jika disebut nama Muhammad Al-Fateh (Mehmed II) ataupun Mehmet The Conqueror sudah pasti terbayang di dalam fikiran kita bahawasanya Sultan ini adalah seorang yang telah diiktiraf oleh Rasulullah SAW sebagai sebaik-baik pemimpin dan dibawahnya juga sebaik-baik tentera yang pernah dihasilkan oleh sebuah empayar islam.

“Kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Raja yang menaklukinya ialah sebaik-baik raja dan tentera yang berada di bawah pimpinannya ialah sebaik-baik tentera.”

[Hadis Riwayat Ahmad Bin Hanbal, Al-Musnad (4/335)]

Begitulah seorang Raja yang dijanjikan dan diiktiraf oleh Rasulullah SAW 800 tahun sebelumnya sebagai sebaik-baik raja dan dibawahnya terdapat sebaik-baik tentera. Zaman pemerintahan Sultan Muhammad Al-Fateh juga dikenali sebagai zaman yang berlakunya perluasan kuasa yang sangat besar bagi empayar Turki Uthmaniah.

Namun entri pada kali ini bukanlah untuk menceritakan kisah Sultan Muhammad Al-Fateh menakluk Kota Constantinople, tetapi entri kali ini cuba untuk membawakan kepada pembaca suatu kisah yang sangat popular di seluruh dunia iaitu kisah Dracula ataupun Vampire.

Jika disebut sahaja Dracula atau Vampire sudah pasti kita akan mengingati kisah Twilight yang menjadi kegilaan remaja pada hari ini ataupun Van Helsing di mana vampire ini merupakan hantu yang memburu darah manusia untuk memastikan mereka terus hidup dan kuat. Jadi apakah motif entri kali ini untuk mengaitkan Sultan Muhammad Al-Fateh dengan kisah Dracula?

Hakikat yang sebenarnya Dracula ini bukanlah hantu yang kita fahami, tetapi ianya hanya mitos yang diwujudkan oleh masyarakat Eropah mengenai seorang ataupun sekumpulan manusia yang memburu manusia seterusnya meminum darahnya. Dracula yang dimaksudkan di dalam mitos ini sebenarnya adalah seorang manusia biasa ataupun realmen yang hidup sezaman dengan Sultan Muhammad Al-Fateh pada kurun ke-15.

Jika pembaca pernah mendengar mengenai sebuah kawasan yang bernama Walachia yang pada hari ini terletak di negara Romania begitu sinonim dengan sejarah mitos Dracula ini. Suatu masa dahulu ketika empayar Turki Uthmaniah berjaya meluaskan islam sehingga ke timur eropah, masyarakat islam dan kristian di timur eropah hidup di bawah kekuasaan empayar Turki Uthmaniah. Perluasan kuasa ini berlaku ketika zaman pemerintahan sultan Murad II iaitu ayahanda kepada Sultan Muhammad Al-Fateh.

Di kawasan Walachia ini terdapat sebuah keluarga diraja yang berkuasa di kawasan ini iaitu House of Draculesti (House of Dragon) yang dipimpin oleh Vlad II dracul(dragon). House of Dragon ditugaskan oleh gereja Roman Katolik pada waktu tersebut untuk melindungi penganut kristian serta menghapuskan penguasaan umat islam ke atas wilayah Balkan.

Vlad III The Impaler
Vlad II mempunyai 4 orang anak iaitu Mircea II, Vlad IV calugarul(The Monk), Vlad III (seterusnya dikenali sebagai Dracula) dan Radu III cel Frumos(The Handsome). Ketika pemerintahan Sultan Murad II, Vlad II terpaksa membuat pakatan dan perjanjian damai bersama sultan Murad II. Hasil daripada perjanjian damai tersebut telah membawa kepada pembayaran ufti dan jizyah daripada Vlad II sebagai syarat ahli zimmah yang mereka perlu patuhi.

Selain itu, Vlad II juga telah menghantar dua orang anaknya ke negara Uthmaniah untuk berkhidmat kepada Sultan, iaitu Radu III cel Frumos dan Vlad III. Penerimaan Sultan Murad II terhadap kedua-dua putera raja ini adalah sebagai cara untuk melatih pemimpin daripada kalangan orang asal kawasan tersebut dan selepas mereka berjaya mendapat kepercayaan Sultan Uthmaniah, mereka akan dihantar kembali dan dilantik menjadi penguasa(Bey) di kawasan tersebut.

Impalement
Sepanjang berkhidmat bersama Sultan Murad sehingga pemerintahan beralih kepada Sultan Muhammad Al-Fateh, kedua-dua putera raja ini diajar pendidikan Al-Quran, Bahasa Arab dan Turki, ilmu Fiqh dan lain-lain. Radu III seterusnya memeluk agama islam dan menjadi seorang muslim yang taat serta menjadi front utama dalam peperangan.

Radu juga telah dilatih untuk menjadi seorang Janissari(tentera elit Turki) dan beliau juga terlibat dalam peristiwa penaklukan kota Constantinople. Manakala, Vlad III abang kepada Radu III kembali ke negara asalnya dan menjadi voivode(Duke) di sana dan menyimpan dendam yang tinggi terhadap kerajaan Uthmaniah. Vlad III menganggap ayahnya telah melanggar sumpah sebagai ahli House of Dragon yang sepatutnya menghalau umat islam daripada terus berkuasa di kawasan Balkan apabila ayahnya membuat perjanjian damai dengan kerajaan Uthmaniah.

Perjanjian damai yang dibuat oleh Vlad II bersama kerajaan Uthmaniah hanya sebagai taktik beliau untuk menghancurkan umat islam sahaja. Selepas memperoleh peluang untuk mengkhianati perjanjian tersebut, Vlad II telah mengarahkan anaknya Mircea II dan Vlad IV untuk melakukan seksaan terhadap tahanan perang dan tindakan mereka mendapat sokongan daripada penguasa Hungary pada waktu tersebut iaitu John Huryandi.

Mereka telah melakukan taktik seksaan psikologi yang dikenali hari ini sebagai Impalement iaitu sejenis penyeksaan di mana sebatang tombak yang tajam akan dicucuk di belakang seseorang sehingga muncung tombak yang tajam itu keluar daripada mulut. Taktik impalement ini telah digunakan mereka ketika pertempuran di Belgrade antara tentera uthmaniah dan tentera Vlad II.
Empalement

Ketika mana Radu III begitu komited menjadi seorang muslim dan taat setia berkhidmat bersama tentera Uthmaniah, abangnya Vlad III Dracula telah menjadi penguasa Walachia menggantikan ayahnya. Ketika mana seorang utusan dihantar untuk mengutip jizyah daripada Vlad III Dracula di Walachia, pemungut jizyah ini telah dibunuh oleh Vlad III dan beliau tetap enggan membayar jizyah kepada kerajaan Uthmaniah.

Hal ini telah membawa kepada pengisytiharan perang oleh Sultan Muhammad Al-Fateh terhadap Vlad III Dracula. Seperti mana taktik perang psikologi yang dilakukan oleh ayahnya, Vlad III juga melakukan perkara yang sama namun dengan keadaan yang lebih dahsyat daripada sebelumnya.Vlad dan tenteranya telah pergi ke Danube, sebuah wilayah di kawasan Bulgaria yang pada waktu tersebut merupakan wilayah kerajaan Uthmaniah. Mereka telah menyamar menjadi askar Sipahi(askar elit berkuda) dan membunuh serta menyeksa penduduk di kawasan tersebut.

Nama Dracula juga diberikan kepadanya yang membawa maksud son of dracul(Dragon) serta perbuatan mereka yang suka meminum darah manusia yang diseksa oleh mereka.

“I have killed men and women, old and young… We killed 23,884 Turks and Bulgarians without counting those whom we burned in their homes or whose heads were not cut by our soldiers.” (Dracula, in a letter to Matthias Corvinus bragging of his tyranny)

Ketika dalam perjalanan untuk menghadapi tentera Vlad III di Walachia, Sultan Muhammad Al-Fateh bersama tenteranya telah melalui sebuah hutan yang telah dibakar dan kayu-kayunya telah reput. Di hutan tersebut juga mereka menghadapi hampir 20,000 manusia yang dipacak di atas tanah selepas diseksa dengan cara impalement. Keadaan ini telah merendahkan semangat tentera Uthmaniah dan kelebihan ini telah digunakan Vlad III untuk melancarkan serangan gerila terhadap tentera Uthmaniah. Seramai hampir 15,000 daripada 60,000 tentera Uthmaniah telah terkorban.

Sultan Muhammad Al-Fateh membuat rancangan untuk retreat dan seterusnya mengarahkan Radu III, adik kepada Vlad III Dracula untuk menghadapi abangnya sendiri. Radu III merupakan ketua Janissari pada waktu tersebut dan tugas Janissari bukanlah sebagai tentera infantri yang bertempur di barisan hadapan, mereka hanyalah tentera elit yang menjalankan tugas-tugas berprofil tinggi dan menjadi pengawal keselamatan kepada Sultan. Pertempuran Radu III cel Frumos dan Vlad III Dracula dikenali dalam sejarah sebagai Brothers in Blood. Radu III telah mengalahkan Vlad III dalam pertempuran tersebut sehingga menyebabkan Vlad III terpaksa lari ke Hungary untuk mendapat perlindungan. Radu III telah dilantik menjadi penguasa ataupun Bey bagi kawasan Walachia oleh Sultan Muhammad Al-Fateh

Namun, Vlad III berjaya mendapatkan kembali penguasaan di kawasan tersebut selepas kematian secara tiba-tiba Radu III cel Frumos. Serangan besar-besaran tentera Uthmaniah keatas Vlad III telah menyebabkan kematiannya pada tahun 1476.

Begitulah sejarah yang sangat unik bagi kita di mana kisah mitos Dracula ini adalah sebuah kisah yang terdapat dalam lipatan sejarah umat islam. Bukanlah pemburuan Dracula ini oleh karakter-karakter yang dicipta oleh barat seperti Professor Abraham Van Helsing di mana untuk memastikan Dracula ini mati haruslah ditembak menggunakan peluru perak,anak panah kayu yang sudah dijampi ataupun batang salib, tetapi Dracula ini adalah manusia sebenar yang ‘diburu’ oleh Sultan Muhammad Al-Fateh suatu masa dahulu kerana telah melanggar perjanjian dan menyeksa puluhan ribu umat islam.

Rujukan: suhaibwebb.com

sumber

Friday, September 5, 2014

TOKOH YANG MENGUBAH TRADISI HAKIM DI MAHKAMAH MALAYSIA


TAN SRI HASHIM BIN YEOP ABDULLAH SANI

TOKOH: Hashim Bin Yeop Abdullah Sani, Tan Sri

TARIKH/TEMPAT LAHIR: 20 Ogos, 1928, di Ipoh, Perak.

PENDIDIKAN : (1) Sekolah Anderson, Ipoh, Perak 1934 – 1944.(2). Universiti Malaya, Singapura dan lulus Sarja Muda Sastera. (3). Lincoln’s Inn, London, United Kingdom, dan lulus Barrister at Law, 1961. 

KERJAYA: (1). Penolong Pegawai Daerah,Muar, Johor, 1955 - 1956. (2). Circuit Magistrate Muar, Johor, 1957 – 1958. (3). Pemangku Presiden Mahkamah, Seremban, Negeri Sembilan, 1962 -1963. (4). Presiden Mahkamah, Johor Bahru, Johor, 1963. (5). Penolong Penggubal Undang-Undang di Pejabat Peguam Negara, 1964. (6). Penolong Penggubal Undang-Undang Kanan dan Senior Federal Council, 1966. (7). Timbalan Penggubal Undang-Undang, 1967. (8). Penggubal Undang-Undang Parlimen, 1968. (9). Hakim Mahkamah Tinggi, 1973. (10). Hakim Mahkamah Persekutuan, 1982. (11). Hakim Besar Malaya, 1989 – 1992. 

PENCAPAIAN: (1). Beliau diterima untuk mendapatkan latihan lanjutan secara penempatan (training within industry) di pejabat Penggubal Undang-Undang Parlimen Victoria, Melbourne (Victoria Parlimentary Draftsman’s Office), Australia pada tahun 1965. (2). Pengiktirafan oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agong kerana khidmatnya memulihkn undang-undang dan perintah selepas Peristiwa 13 Mei, 1969. (3). Terpilih untuk dilantik sebagai Pesuruhjaya Penyemakan Semula dan Pembaharuan Undang-Undang, 1979 -1980. (4). Menjalani tugas dengan cemerlng ketika menjadi Parlimentary Daftsman di Parlimen Malaysia, 1969 – 1973. 

INOVASI: Mengubah tradisi hakim apabila pemakaian wig oleh majistret dan hakim digantikan dengan songkok untuk lelaki. Akhirnya pemakaian songkok ini menjadi satu tradisi pula bagi hakim-hakim di Malaysia. (2). Beliau juga mengubah cara memanggil hakim. Beliau mencadangkan panggilan “My Lord” seperti lazimnya dalam mahkamah baik di Malaysia mahupun di negara-negara Komonwel yang lain digantikan dengan panggilan “Sir” sahaja. Di Mahkamah sekarang hakim dipanggil dengan sebutan “Yang Arif”. 

KEGIATAN/PERLANTIKAN: Selepas bersara pada tahun 1992, beliau masih memegang beberapa jawatan penting. Antaranya (1). Ahli Suruhanjaya Perundangan dan Kehakiman. (2). Ahli Suruhanjaya polis selaku Pengeusi Lembaga Rayuan di bawah peruntukan Akta Pendaftaran Arkitek dan Akta Pendaftaran Jurutera. 

PENULISAN/PENERBITAN: (1). How Our Laws Are Made, oleh Hashim bin Yeop A. Sani, DBP, Kuala Lumpur, 1974. (2). Our Constitution, oleh Hashim bin Yeop A. Sani, Jabatan Penerangan Malaysia, 1970 

ANUGERAH/GELARAN: (1).Anugerah bintang kebesaran Panglima Setia Mahkota (PSM) oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agong yang membawa gelaran Tan Sri. (2). Anugerah bintang kebesaran Dato’ Paduka Mahkota Johr (DPMJ) oleh Sultan Johor yang membawa gelaran Dato’, 1973. (3). Anugerah bintang kebesaran Johan mangku Negara (JMN) oleh Sri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong. (4). Anugerah bintang kebesaran Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Seri Paduka yang Dipertuan Agong. (5). Sijil Penghargaan oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agong atas khidmatnya memulihkan undang-undang dan perintah selepas peristiwa 13 Mei 1969. (6). Anugerah bintang kebesaran Panglima Mangku Negara (PMN) oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong yang membawa gelaran Tan Sri, 1990. 

Sumber: http://afyassin.blogspot.com/2008/04/hashim-bin-yeop-abdullah-sani-tan-sri.html

Wednesday, September 3, 2014

Perbualan Terakhir Komander Al Qassam



Isteri kepada As-Syahid Raed Al-Attar telah mendedahkan kepada media bahawa suaminya telah menghubunginya melalui telefon 4 minit sebelum beliau terbunuh. Raed Al-Attar telah memberitahu isterinya:
Sesungguhnya jet perang Israel telah mengelilingi tempat ini. Saya tidak boleh keluar dari rumah ini kerana mereka akan menghancurkan keseluruhan bandar untuk membunuh saya. Saya akan kekal berada di dalam rumah di mana saya berada sekarang supaya mereka menghancurkan rumah ini sahaja. Perkara itu lebih baik daripada mereka menghancurkan keseluruhan bandar ini dan membunuh puluhan orang awam.
Sumber: غزه الان
              Facebook Aman Palestin 

Tuesday, July 29, 2014

Bendera Rasulullah SAW

Info


Bendera Al Liwa'


Bendera Ar Rayah

Ketahuilah bahawa Islam merupakan agama yang lengkap mengatur segala aspek hidup salah satunya dalam masalah tata negara, termasuk pengaturan bendera. Bendera Islam telah dicontohkan oleh Rasulullah SAW seharusnya menjadi rujukan umat. Bendera Rasulullah SAW terdiri daripada: 1. Al-Liwa' (bendera putih) 2. Ar-Rayah (panji hitam) Di dalam bahasa Arab, bendera dinamai dengan Al-Liwa'. Sedangkan panji-panji perang dinamakan dengan Ar-Rayah. Disebut juga dengan al-‘alam. Ar-Rayah adalah panji-panji yang diserahkan kepada pemimpin peperangan, di mana seluruh pasukan berperang di bawah naungannya. Sedangkan Al-Liwa' adalah bendera yang menunjukan posisi pemimpin pasukan, dan ia akan dibawa mengikuti posisi pemimpin pasukan. Al-Liwa' adalah Al-‘Alam (bendera) yang berukuran besar. Jadi, Al-Liwa' adalah Bendera Negara Islam Global. Sedangkan Ar-Rayah berbeza dengan Al-‘Alam. Ar-Rayah adalah bendera yang berukuran lebih kecil, yang diserahkan oleh Khalifah atau wakilnya kepada pemimpin perang, serta komandan-komandan pasukan Islam lainnya. Ar-Rayah merupakan tanda yang menunjukan bahawa orang yang membawanya adalah pemimpin perang. Al-Liwa' (Bendera Negara Islam Global) berwarna putih, sedangkan Ar-Rayah (Panji-Panji Perang) berwarna hitam. Banyak riwayat (hadis) warna Al-Liwa' dan Ar- Rayah, diantaranya : 'Ar-Rayahnya (Panji Peperangan) Rasulullah SAW berwarna hitam, sedang Al- Liwa' (Benderanya) berwarna putih.' (Hadis Riwayat Thabrani, Hakim, dan Ibnu Majah) Meskipun terdapat juga hadis-hadis lain yang menggambarkan warna-warna lain untuk Al- Liwa' (Bendera Negara Islam Global) dan Ar- Rayah (Panji Peperangan), akan tetapi sebagian besar ahli hadis meriwayatkan warna Al-Liwa' dengan warna putih, dan Ar-Rayah dengan warna hitam. Tidak terdapat keterangan yang menjelaskan ukuran bendera dan panji-panji Islam di masa Rasulullah SAW, tetapi terdapat keterangan tentang bentuknya, iaitu empat persegi. 'Panji Rasulullah SAW berwarna hitam, berbentuk segi empat dan terbuat dari kain wol' (Hadis Riwayat Tirmidzi) Pada Al-Liwa' (Bendera Negara Islam Global) dan Ar-Rayah (Panji Peperangan) terdapat tulisan ‘ ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ’ . Pada Al-Liwa' yang berwarna dasar putih, tulisan itu berwarna hitam. Sedangkan pada Ar- Rayah yang berwarna dasar hitam, tulisannya berwarna putih. Hal ini dijelaskan oleh Al-Kittani, yang berkata bahawa hadis-hadis tersebut (yang menjelaskan tentang tulisan pada Al-Liwa' dan Ar-Rayah) terdapat di dalam Musnad Imam Ahmad dan Tirmidzi, melalui jalur Ibnu Abbas. Imam Thabrani meriwayatkannya melalui jalur Buraidah al-Aslami, sedangkan Ibnu ‘Adi melalui jalur Abu Hurairah. Begitu juga hadis-hadis yang menunjukan adanya lafaz ‘ ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ’ , pada bendera dan panji-panji perang, terdapat pada kitab Fathul Bari. Berdasarkan paparan tersebut diatas, bendera Islam di masa Rasulullah SAW adalah berwarna putih, berbentuk segi empat dan di dalamnya terdapat tulisan ‘ ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ’ dengan warna hitam. Dan panji-panji perang di masa Rasulullah SAW berwarna dasar hitam, berbentuk persegi empat, dengan tulisan di dalamnya ‘ ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ ’ berwarna putih. Negara Khilafah Islamiyah akan segera bangkit kembali sesuai dengan janji Allah SWT, bagi mereka yang beriman dan bertakwa kepada Allah dan Rasulullah SAW, pasti akan memperjuangkannya dan menantikan dengan hati gembira hadirnya kembali --Negara Islam Global-- yang akan mempersatukan seluruh umat Islam di dunia dalam satu naungan Negara iaitu Khilafah, dalam satu kibaran Bendera iaitu Bendera bertuliskan ﻻ ﺇﻟﻪ ﺇﻻ ﺍﻟﻠﻪ ﻣﺤﻤﺪ ﺭﺳﻮﻝ ﺍﻟﻠﻪ , iaitu bendera Islam yang akan berkibar di setiap tiang-tiang bendera di seluruh Negeri Muslim di dunia. Insya Allah,