Thursday, January 8, 2015

Kisah Sahabat Bertemu Raja Rome Dan Melihat Koleksi Gambar 14 Nabi Dan Rasul 

Hisyam bin al-As r.a. dan seorang lagi Sahabat menetap di istana Hercules selama tiga hari. Pada suatu malam, seorang utusan Hercules memanggil mereka masuk ke kamarnya. Ketika di dalam kamar tersebut, dia mengeluarkan kotak besar yang mempunyai banyak pintu dan berlapis emas. Salah satu kotak itu dibuka kuncinya dan dikeluarkan sekeping gambar berwarna merah berbalut kain sutera hitam. Itu adalah gambar seorang lelaki bertubuh tegap dan besar, memiliki leher yang panjang, tidak berjanggut dan dianggap sebagai sebaik-baik ciptaan Allah.
“Adakah kamu tahu siapa ini?” soal Hercules. “Tidak.”
“Ini ialah gambar Nabi Adam (a.s.) dan orang yang paling banyak rambut.”
Kemudian, dia membuka kotak yang lainnya dan mengeluarkan gambar berbalut kain sutera hitam yang terdapat gambar berwarna putih. Ia adalah gambar seorang lelaki yang berambut kerinting, kedua-dua matanya merah, tegap badannya dan halus janggutnya. Dia bertanya, “Adakah kamu kenal siapa ini?”
“Tidak.”
“Ini ialah gambar Nabi Nuh (a.s.).”
Seterusnya, dia mengeluarkan lagi gambar yang di dalamnya terdapat wajah lelaki yang sangat putih, kedua-dua matanya indah, lebar dahinya, panjang pipinya, putih janggutnya dan seakan-akan tersenyum. Dia bertanya lagi, “Adakah kamu kenal siapa ini?”
“Tidak.”
“Ini ialah Nabi Ibrahim (a.s.).”
Seterusnya, dia membuka lagi gambar lain yang berwarna putih. Dia bertanya, “Adakah kamu kenal siapa ini?”
“Ya. Kami kenal. Ini ialah Muhammad Rasulullah SAW.” Dengan tidak semena-mena kedua-dua Sahabat itu mengalirkan air mata. Hanya Allah Yang Maha Mengetahui apakah perasaan kedua-dua orang Sahabat itu.
Hercules berkata, “Adakah kamu yakin ini gambarnya?”
“Ya.”
Di samping gambar tersebut, terdapat gambar seorang lelaki yang sedang berada di belakang Baginda Rasulullah SAW.
“Adakah kamu tahu siapakah yang berada di belakangnya?” soal Hercules.
“Ya, kami kenal. Ini adalah Sahabatnya dan khalifah selepasnya (Sayidina Abu Bakar r.a.).”
Hercules diam seketika sebelum berkata, “Ingat! Sesungguhnya dia berada di akhir kotak tetapi sengaja aku buka lebih awal supaya kamu dapat melihatnya.”
Seterusnya, kain sutera hitam dibuka lagi. Maka, dikeluarkan gambar yang kehitam-hitaman. Dalamnya terdapat wajah lelaki yang berambut kerinting, matanya agak ke dalam, tajam penglihatannya, bermuka masam, gigi tersusun rapi dan bibirnya menjulur keluar seperti orang sedang marah.
“Inilah Nabi Musa (a.s.),” jelas Hercules. Di samping gambar Nabi Musa a.s, terdapat gambar yang mirip-mirip wajahnya tetapi rambutnya berminyak, lebar dahinya dan dikedua-dua matanya ada garis hitam ke hidung. “Ini ialah Nabi Harun (a.s.).”
Kedua-dua orang Sahabat itu ditunjukkan lagi gambar yang lain yang dibaluti sutera putih. Di dalamnya ada gambar seorang lelaki yang kehitam-hitaman, rambutnya tidak berkerinting, bertinggi sederhana dan seperti orang marah. Hercules bertanya, “Kenalkah kamu siapa ini?”
“Tidak.”
“Ini ialah Nabi Luts (a.s.).”
Kemudian, dia membuka kain sutera putih yang lain yang di dalamnya terdapat lelaki berkulit putih kemerahan, hidungnya mancung, jambangnya nipis dan tampan wajahnya. Dia bertanya, “Kenalkah kamu siapa ini?”
“Tidak.”
“Inilah Nabi Ishak (a.s.).”
Kain sutera putih yang lain pula dibuka. Terpaparlah gambar wajah yang mirip-mirip dengan Nabi Ishaq a.s. Cuma, di bibirnya ada tahi lalat. Dia bertanya soalan yang serupa dan Sahabat pun menjawab dengan jawapan yang sama.
“Ini ialah Nabi Yaakub (a.s.),” jelasnya.
Kemudian, dia membuka kotak yang lain dan mengeluarkan kain sutera hitam. Di dalamnya ada gambar lelaki berkulit putih, berwajah tampan, berhidung mancung, berbadan tegap dan wajahnya bersinar-sinar. Dia bertanya, “Kenalkah kamu siapa ini?”
“Tidak.”
“Ini ialah Nabi Ismail (a.s.), datuk kepada Nabi kamu .”
Seterusnya, dia membuka kotak yang lain dan mengeluarkan kain sutera putih. Di dalamnya terdapat gambar seperti wajah Nabi Adam a.s, wajahnya seperti matahari. Dia bertanya, “Kamu kenalkah siapa ini?”
“Tidak.”
“Ini ialah Nabi Yusuf (a.s.).”
Kain sutera putih yang lain pula dibuka dan di dalamnya terdapat gambar lelaki yang berwajah kemerah-merahan, gempal kedua-dua betisnya, lemah pandangannya, bertubuh sedang-sedang dan membawa pedang.
“Kamu kenalkah siapa ini?”
“Tidak.”
“Inilah Nabi Daus (a.s.).”
Kemudian, dalam gambar yang lain kelihatan lelaki yang besar pinggangnya, panjang kedua-dua kakinya dan menaiki kuda. “Kenalkah kamu siapa ini?”
“Tidak.”
“Inilah Nabi Sulaiman (a.s.).”
Seterusnya dia memperlihatkan gambar seorang lelaki yang berjanggut sangat hitam, banyak rambutnya, indah kedua-dua matanya dan tampan wajahnya. “Kenalkah kamu siapa ini?”
“Tidak.”
“Inilah Isa bin Maryam (a.s.).”
“Dari mana tuan mendapat gambar-gambar ini? Kami yakin ini adalah gambar Para Nabi dan kami yakin rupa Nabi SAW seperti itu.” Sahabat bertanya.
Hercules menjelaskan bahawa, sesungguhnya Nabi Adam a.s. meminta kepada Allah SWT diperlihatkan rupa para Nabi dari anak cucunya dan Allah menurunkan gambar-gambar mereka. Nabi Adam a.s. menyimpannya di ufuk Barat sebelum Iskandar Zulkarnain a.s. mengeluarkannya dan diserahkan kepada Nabi Danial a.s. Raja tersebut berkata, “Ingat, demi Allah! Sesungguhnya aku telah keluar daripada kerajaanku dan aku menjadi hamba kerana keburukan kamu dalam memiliki sesuatu sehingga aku mati.”
Setelah pertemuan tersebut, kedua-dua orang Sahabat itu pun pulang. Mereka bertemu dengan Sayidina Abu Bakar as-Siddiq r.a. dan menceritakan apa yang telah mereka lihat dan apa yang dikatakan oleh sang raja. Lalu, Sayidina Abu Bakar r.a. menangis dan berkata, “Rasulullah SAW telah memberitahu kepada kami bahawa orang Nasrani dan Yahudi telah menemui sifat-sifat Nabi SAW pada diri mereka (tetapi mereka tidak mahu beriman).”
Dipetik daripada buku:
Himpunan Kisah Keajaiban Para Sahabat

Video ceramah berkaitan kisah ini yang disampaikan oleh Ustaz Nazmi Karim


52 comments:

 1. """"kepada Nabi Danial a.s. Zulkarnain a.s. berkata, “Ingat, demi Allah! Sesungguhnya aku telah keluar daripada kerajaanku dan aku menjadi hamba kerana keburukan kamu dalam memiliki sesuatu sehingga aku mati.”"""""

  ayat2 diatas ada kesilapan, menurut video ustaz tersebut, yg menuturkan kata2 tersebut adalah raja yg menyimpan gmbar nabi2..bukan nya Iskandar Zulkarnain kepada Nabi Danial..

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 3. DALAM VIDEO itu, apakah begini perangai seorang penyampai ilmu kurangkanlah gelak ketawa dan gurau senda supaya tidak berlangsung FITNAH ******.

  Copy and WIN : http://bit.ly/copy_win

  ReplyDelete
 4. Asalam-o-Alykum, My name is Qasim, from last 26+ years Allah and Muhammad s.a.w keep coming into my dreams, over 460+ times Allah comes in my dreams and 250+ times Mohammad s.a.w comes in my dreams, Muhammad s.a.w is the last Messenger of Allah and I am the Ummati of Muhammad s.a.w, My dreams about to Major Signs of Qiyamah, Gog Magog, Esa a.s, and End of Time. I have shared many dreams on my fb page Allah and Muhammad pbuh in my Dreams and my blog Allah and Muhammad saww in my Dreams

  ReplyDelete
 5. Struggle that you do today is the single way to build a better future

  ReplyDelete
 6. Terimakasih atas segala informasinya gan.ditunggu artikel lainnya..

  ReplyDelete
 7. terimakasih atas infonaya min, saya suka artikle ini , ditunggu artikel terbarunya min,. semoga sukses dan goodluck ...

  ReplyDelete
 8. thanks,i like your post,and i wait a new post again. and , good luck.

  ReplyDelete
 9. Terimakasih atas informasinya,Infonya sangat bagus,Menarik,dan sukses selau
  .

  ReplyDelete
 10. Terima kasih sangat muantappp sekali artikelnya.

  ReplyDelete
 11. Work hard to be good, and work harder to be the best

  ReplyDelete
 12. ohh itu ya informasi terbarunya semoga dapat bermanfaat
  terus update informasi terkininya ya kepada kami ,, sukses terus

  ReplyDelete
 13. Make it easy - Launches - aminnnn
  News in your website is very helpful kami..sukses always everything !!!
  update continues

  Pengobatan Tradisional Hemotoraks Yang Mujarab
  Lambung Bengkak Apa Obatnya Yang Aman

  ReplyDelete
 14. http://taipannnewsss.blogspot.com/2018/03/minum-air-setiap-hari-cara-mudah.html
  http://taipannnewsss.blogspot.com/2018/03/menangis-di-depan-anak-apa-yang-terjadi.html
  http://taipanqqculinary.blogspot.com/2018/03/lezatnya-martabak-komplit-keju-cokelat.html

  QQTAIPAN .ORG | QQTAIPAN .NET | TAIPANQQ .VEGAS
  -KARTU BOLEH BANDING, SERVICE JANGAN TANDING !-
  Jangan Menunda Kemenangan Bermain Anda ! Segera Daftarkan User ID nya & Mainkan Kartu Bagusnya.
  Dengan minimal Deposit hanya Rp 20.000,-
  1 user ID sudah bisa bermain 8 Permainan.
  • BandarQ
  • AduQ
  • Capsa
  • Domino99
  • Poker
  • Bandarpoker.
  • Sakong
  • Bandar66
  Kami juga akan memudahkan anda untuk pembuatan ID dengan registrasi secara gratis.
  Untuk proses DEPO & WITHDRAW langsung ditangani oleh
  customer service kami yang profesional dan ramah.
  NO SYSTEM ROBOT!!! 100 % PLAYER Vs PLAYER
  Anda Juga Dapat Memainkannya Via Android / IPhone / IPad
  Untuk info lebih jelas silahkan hubungi CS kami-Online 24jam !!
  • WA: +62 813 8217 0873
  • BB : D60E4A61
  • BB : 2B3D83BE
  Come & Join Us!

  ReplyDelete