Sunday, February 17, 2013

KETAHUI PEDANG PALING TAJAM DALAM DUNIA


Pedang yang diakui paling tajam di dunia oleh pakar pembuatan pedang barat. Ketajamannya mampu menembus baju besi crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya.

Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini  telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik Raja Arthur.

Pedang "Damascus" yang digunakan  Salahuddin Al-Ayyubi

Pedang ini diperbuat besi baja "damascus" dengan teknik rahsia yang disaluti CNT (Carbon Nano Tubes) yang menjadikan ianya AMAT TAJAM dan LENTUR. Seni pembuatan pedang yang terahsia ini amat dikagumi oleh puak Barat.
Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman mengakui kehebatan pedang ini
Kajian metalurgi moden setakat hari ini juga, masih tidak berkeupayaan untuk menghasilkan pedang berteknologi tinggi (teknologi NANO) dari peradaban Islam pada kurun ke-12 ini.
Setelah sekian lama pedang ini menjadi rahsia akan kehebatannya, akhirnya pengkaji barat telah berjaya membongkar rahsia pedang ini. 
Rod "Damascus" bersaiz Nano didalam pedang  Salahuddin Al-Ayyubi 
Rupa-rupanya didalam pedang ini terdapat sebatang tiub rod "Damascus" yang bersaiz nano yang mudah lentur,tidak mudah patah dan sentiasa tajam sehinggakan mampu membelah apa saja.

Apa itu CNT?
Rod "Damascus" berupa rantaian atom karbon yang sangat hebat
CNT merupakan suatu rantaian atom karbon yang terikat di antara satu sama lain secara heksagonal berbentuk silinder yang mempunyai diameter sekecil 1-2 nanometer. Silinder CNT ini boleh mencapai panjang sehingga berpuluh-puluh mikron dan tertutup di bahagian hujung seolah-olah sebatang paip yang ditutup dikedua-dua hujungnya.

Pencirian yang dilakukan terhadap bahan ini juga menjelaskan bahawa CNT mempunyai kekuatan paling tinggi berbanding bahan lain. Ia juga mempunyai sifat kekonduksian elektrik melebihi kuprum dan logam. Keunikan tiub karbon nano yang lain ialah mempunyai ketahanan terhadap suhu tinggi serta mempunyai jisim yang lebih ringan dari aluminium.

Teknologi NANO.
Salahuddin Al-Ayyubi memimpin Tentera Islam dalam perang salib kurun ke-12
Kehebatan Pedang Salahuddin Al-Ayyubi telah dibongkar oleh Prof Dr. Peter Paufler dari Jerman. Prof tersebut menjumpai CNT di dalam pedang tersebut bersama senjata2 yang digunakan oleh tentera-tentera Islam pada ketika itu sewaktu perang Salib. CNT ini yang menjadikan pedang tentera Islam ini sangat tajam tetapi mudah lentur. 
Salahuddin Al-Ayyubi 
Teknologi NANO ini menggunakan besi baja "damascus" yang juga dipanggil wootz. Bijih besi ini mengandungi sejumlah peratusan unsur Karbon. Selain besi dan karbon, unsur-unsur seperti Kromium, Mangan, Kobalt juga ditambah bagi menambahkan lagi kekuatan, ketajaman dan kelenturannya.
Kehebatan pedangnya di geruni musuh-musuh Islam
Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehinggakan hanya beberapa keluarga tukang besi di Damsyik saja yang menguasainya. Akhirnya pada kurun ke-18, teknologi pembuatan pedang ini telah pupus. 
Teks kajian barat tentang Pedang "Damascus"
Apa yang tinggal hanyalah pedang-pedang, tombak dan Pisau yang kini tersebar di pelbagai Museum di seluruh dunia. Sekadar mengingatkan kita bahawa Teknologi Hebat Peradaban Islam ini telah hilang di telan zaman.
http://alamcyber.blogspot.com

7 comments:

 1. salam
  Teknologi nano tu brader...

  ReplyDelete
 2. Kalaulah saintis Islam dpt menghidupkan kembali teknologi Islam dahulu utk umat Islam sekarang alangkah baiknya kpd tamadun kini.

  ReplyDelete
 3. Kembali Balik pd ajaran Islam yg syumul, utk kita mencapai kegemilangan. Mungkin nampak McM agak idealistik ttp kita kita perlu kembali keseluruhan ajaran Islam utk kita menguasai teknologi kembali.

  ReplyDelete
 4. Ye tapi bukan Islam ala pas yang kutuk seagama dan se bangsa sanggup jadi alat Cina DAP.

  ReplyDelete
 5. Kelakar..Ce tunjuk sikit Islam ala UMNO pulak?

  ReplyDelete
 6. Kenapa mesti bergaduh sebab politik??
  Jangan jadi agama sebagai alat politik..
  Mari sama2 kita bersatu demi menegakkan islam yang kita sayangi..

  ReplyDelete
 7. Kenapa mesti bergaduh sebab politik??
  Jangan jadi agama sebagai alat politik..
  Mari sama2 kita bersatu demi menegakkan islam yang kita sayangi..

  ReplyDelete