Tuesday, March 20, 2012

Saf solat yang tidak rapat terputus rahmat Allah.


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

Sabda Rasulullah.s.a.w. lagi;
Daripada Abdullah bin Umar r.a., katanya: Sesungguhnya Rasulullah.s.a.w. telah bersabda: " Betulkan, penuhkan dan rapat-rapatkan saf-saf solat kamu, samakan kedudukan antara bahu-bahu kamu, penuhkan semua ruangan-ruangan kosong yang terdapat dalam saf, bersopan santunlah dengan saudara-saudara kamu ketika meluruskan dan merapatkan saf dan jangan sekali-kali membiarkan ruangan-ruangan kosong saf terdedah kepada syaitan. Sesiapa yang memenuhkan saf dan merapatkannya, nescaya Allah SWT menyambungkan rahmat-Nya bagi orang tersebut dan sesiapa yang memutuskan saf, nescaya Allah SWT akan memutuskan rahmat-Nya dan inayah-Nya daripada orang tersebut" ( Riwayat Abu Daud )


Dalam Hadith ini Rasulullah.s.a.w. menegaskan pula bahawa saf yang tidak rapat akan membawa kepada putusnya rahmat dari Allah SWT. Ini berlaku kerana apabila saf solat tidak rapat maka syaitan akan datang mengisi ruang tersebut, seterusnya melalaikan ahli jamaah sehingga mereka tidak lagi mengingati Allah SWT dalam solat.


Dua janji (perkara) buruk ini jika benar-benar berlaku, cukup untuk menghancurkan kekuatan umat Islam dan melemahkan mereka selemah-lemahnya. Dari sini timbul persoalan adakah kedua-dua janji buruk tersebut sudah tertimpa ke atas masyarakat kita atau sebaliknya.Bila kita perhatikan dan amati, kita dapat membuat kesimpulan bahawa umat Islam umat Islam sekarang dalam keadaan sangat menyedihkan. Di sana sini mereka dihina, dibunuh, tanah air mereka dijajah, dirampas dan sebagainya, sama ada perkara ini semua berlaku berpunca daripada tindakan dan strategi pihak musuh atau disebabkan budaya hidup umat Islam itu sendiri.

Kita dapat lihat di mana sahaja hatta di taman perumahan tempat kita tinggal, mereka hidup berpecah- belah dan jauh dari rahmat Allah SWT. Ini semua terjadi tidak lain tidak bukan adalah kerana mereka meninggalkan sunnah Rasulullah.s.a.w. pada umumnya dan solat berjamaah khasnya.

Dalam konteks solat fardu berjamaah, mereka bukan sahaja memutuskan atau membengkang-bengkokkan saf solat, malah langsung tidak mewujudkan apa-apa saf kerana mereka tidak menghadiri solat berjamaah. Ini membawa maksud mereka sekarang berada dalam perpecahan dan perselisihan yang dahsyat!.

Untuk keluar dari kepompong ini masalah ini, formula terbaiknya ialah semua umat Islam perlu kembali berlumba-lumba menunaikan solat berjamaah. Kita perlu menghormati sesiapa sahaja yang berjuang mengajak umat Islam kepada solat berjamaah, memberi kerjasama yang padu dan sebaik-baiknya kepada mereka.

Maknanya kalau kita benar-benar ingin mengamalkan ajaran Islam yang syumul dalam seluruh kehidupan kita, maka asasnya adalah bermula dengan solat berjamaah. Bila kita mampu beristiqamah dengan solat berjamaah barulah kita mampu kembali kepada al.Quran dan as.Sunnah dalam perkara-perkara ekonomi, sosial,politik, ketenteraan dan sebagainya.

Bila kita sudah mengamalkan Islam dalam seluruh sistem kehidupan kita, maka pada saat itu terserlah kehebatan umat Islam. Pada ketika itu barulah kita dapat mencapai matlamat yang utama iaitu keredaan Allah SWT di dunia dan di akhirat. Bertitik tolak dari sinilah maka " Hidup di dunia dihormati kawan dan digeruni lawan, hidup di akhirat mendapat syurga Allah SWT.

No comments:

Post a Comment