Monday, January 7, 2013

Iran beri amaran akan menghalang kebangkitan Rakyat Iraq

terkini: 07-01-13Timbalan Panglima Tentera Revolusi Iran Hussein Salama memberi amaran bahawa tentera Iran tidak akan teragak2 utk masuk ke Iraq menghalang kebangkitan rakyat Iraq saat ini yg menuntut dijatuhkan rejim Maliki yg dituduh sebagai boneka Amerika dan Iran...

Katanya setakat ini beliau berharap rejim Maliki dapat mengawal keadaan di Iraq..namun sekiranya Maliki meminta bantuan Iran..pasti tentera Iran akan bertindak segera..

Sementara itu bekas naib Presiden Iraq yg lalu Izzat Daori telah muncul dlm satu klip video yg turut di siarkan oleh telivisyen alarabia...belaiu mngucapkan syabas pada rakyat Iraq yg berani bangkit menyatakan kehendak sebenar mereka yg tidak suka kpd siasah Maliki yg begitu lemah dan tunduk kpd Iran selama ini..

Beliau juga memberi amaran kpd rejim Maliki agar jgn melakukan apa2 yg boleh memudharatkan rakyat Iraq semata2 tunduk pada kehendak rejim Safawi Iran...
Semalam 4-1-13 beberapa lagi bandar besar di Iraq menyaksikan himpunan rakyat yg keluar menyatakan sokongan pada intifadhah Iraq yg baru bermula 3 minggu yg lalu..

Sepanduk2 mengecam rejim Maliki yg dituduh begitu lemah dan tunduk kpd tekanan dan kehendak Amerika dan Iran sejak mula memerintah Iraq slps kejatuhan Saddam Hussein turut dilihat di sana sini....rejim Maliki kini semakin gusar dgn perkembangan 3 minggu terakhir malah pakatan pembangkang menjangkakan tak mustahil Maliki akan membubarkan parlimen dlm tempoh 2 - 3 hari lagi..!

1 comment:

  1. Bumi iraq akan hidu lagi dan bangkit semula...itu janji ALLAH SWT...ingat itu,kafir laknatullah.

    ReplyDelete